Pravidelně každoročně si doma připravuji tinkturu z echinacey (třapatky nachové). Echinaceu jsem si po více pokusech nasadila úspěšně doma na bylinnou spirálu, kde se každoročně sama obnovuje. Vždy v plném květu seberu květenství, nasypu do skleněné dózy a zaliju kvalitní pálenkou (od kamarádky lékařky dostávám slivovici, kterou jí dávají spokojení pacienti 😆 ).
Další postup
Takto naložené květy nechám macerovat dlouho (nejlépe na slunci). Loňskou úrodu mám dokonce ještě stále v lihu ;-)… poté sliju – tinkturu je možno naředit destilovanou nebo převařenou a odstátou vodou na poměr cca 60 % původního objemu alkoholu (v případě 52% slivovice). Celkem by alkohol měl mít objem kolem 20 % (lze dále ředit, například při využití pro děti).
Využití
Echinacea je vynikající při prvních náznacích nachlazení nebo jiného respiračního a virového (i chřipkového) onemocnění. Já osobně se s tím moc nemažu, a když cítím pálení v krku/nosohltanu nebo mě „virózově“ rozbolí hlava, naliju si jednu poloviční lžíci tinktury – většinou dvakrát denně. Takový menší panáček :-). Jinak platí cca 3 x denně 30 kapek (i do nápoje).
Účinky:
- antibakteriální
- antivirové
- snižuje horečku
- pomáhá při onemocnění posílit imunitu
- je možné na vatičce použít například do ucha při zánětu středního ucha
Kontraindikace
Souvisejí zejména s tím, že se jedná o tinkturu, a tedy o alkoholový macerát. Alkohol není vhodný pro nikoho, kdo má problémy s játry (ačkoli v malém množství může třeba pomoci rozhýbat stagnace; játra ale musejí být zdravá!). Další kontraindikací může být alergická reakce na samotnou echinaceu. Opatrní při podávání buďte u dětí, kde se oficiálně nedoporučuje používání tinktur ve věku do 12 let (to my doma ovšem pravidelně porušovali 😉 ).
Tip:
Hezký článek o echinacee jsem našla u Honzy z Krkonoš.