Od konce června mám volno. Na regeneraci, na dodělání kurzů. Už mám ale vypsány akce od září, tak koukněte do kalendáře

Dýně patří mezi úžasné levné suroviny, které lze využít pro řadu jídel. Navíc její barva, struktura a vláčnost dělají dobře našemu orgánovému okruhu slezina–žaludek. Dnešní recept je navíc díky použitému koření zahřívající, a tudíž vhodný na zimu. Chlebíček je sladký, ale množství cukru lze redukovat. Zde další recept.

Suroviny:

  • 200 g oloupané a nahrubo nastrouhané dýňové dužiny bez peciček (měla jsem špagetovou dýni)
  • 150 g třtinového bio cukru
  • 200 g mouky (smíchala jsem půl bio hladké a půl bio krupičky)
  • 4 bio vejce
  • vinný kámen (nebo sodu)
  • 100 g rozinek
  • 100 g nasekaných oloupaných mandlí
  • šťáva a kůra z jednoho bio citronu
  • lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • lžička mleté skořice
  • tuk na vymazání formy (kombinovala jsem máslo a bio slunečnicový olej)

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme s cukrem, dokud se nerozpustí krystaly a dokud není směs světlá a hustá. Přidáme nastrouhanou dýni, citron, rozinky s mandlemi a nakonec mouku, koření a vinný kámen. Zvlášť ušleháme pevný sníh z bílků a vmícháme do směsi. Dáme zapéct do chlebíčkové formy, kterou jsme předtím vymazali tukem.

Tip:

  • namísto dýně použijte cuketu
  • nebo červenou řepu