Dýně patří mezi úžasné levné suroviny, které lze využít pro řadu jídel. Navíc její barva, struktura a vláčnost dělají dobře našemu orgánovému okruhu slezina–žaludek. Dnešní recept je navíc díky použitému koření zahřívající, a tudíž vhodný na zimu. Chlebíček je sladký, ale množství cukru lze redukovat. Zde další recept.
Suroviny:
- 200 g oloupané a nahrubo nastrouhané dýňové dužiny bez peciček (měla jsem špagetovou dýni)
- 150 g třtinového bio cukru
- 200 g mouky (smíchala jsem půl bio hladké a půl bio krupičky)
- 4 bio vejce
- vinný kámen (nebo sodu)
- 100 g rozinek
- 100 g nasekaných oloupaných mandlí
- šťáva a kůra z jednoho bio citronu
- lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- lžička mleté skořice
- tuk na vymazání formy (kombinovala jsem máslo a bio slunečnicový olej)
Postup:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky našleháme s cukrem, dokud se nerozpustí krystaly a dokud není směs světlá a hustá. Přidáme nastrouhanou dýni, citron, rozinky s mandlemi a nakonec mouku, koření a vinný kámen. Zvlášť ušleháme pevný sníh z bílků a vmícháme do směsi. Dáme zapéct do chlebíčkové formy, kterou jsme předtím vymazali tukem.
Tip:
- namísto dýně použijte cuketu
- nebo červenou řepu