Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Dýňové kari je jedna z podob dýně, kterou tu a tam můžu s chutí sníst. Jinak je pro mě dýně spíš synonymem podřadné zeleniny :-), ale toto jídlo spolu s třídenním dýňovým koláčem pozřu dokonce ráda. Inspiraci jsem samozřejmě brala v Indii, kam pravidelně jezdím a kde je směs koření kari velmi oblíbená. A protože je dobré střídat masová a bezmasá jídla, tohle je veganské, a ještě navíc bezlepkové.

Suroviny:

  • dýně (používám hokkaidó, ale myslím, že dobrá by byla jakákoli)
  • základ na indické kari (čerstvé: cibule, česnek, zázvor, vše zalité olejem a rozmixované na hladkou kaši)
  • (bio) kokosové mléko (beru z DM Drogerie Markt)
  • zeleninový vývar
  • směs kari koření
  • sůl
  • podle chuti čerstvou nebo sušenou feferonku
  • může být tamarindová pasta

Postup:

Základ na indické kari vylijeme do pánve a necháme orestovat dozlatova. Přidáme na kousky nakrájenou dýni zbavenou semen a tvrdých částí stonku, přisypeme koření, sůl a feferonku, zalijeme vývarem a necháme cca deset minut povařit. Až se tekutina téměř odpaří, přilijeme kokosové mléko a cca jednu lžičku tamarindové pasty. Podáváme s rýží.