Domácí makové mléko jsem dělala poprvé. Mák odjakživa zbožňuji a chtěla jsem snížit spotřebu kravského mléka. Hned první pokus a parádní úspěch! Je to rychlé, levné, neskutečně dobré a zdravé: mléko z máku obsahuje hromadu dobře vstřebatelného hořčíku! A odkyseluje…
Suroviny:
- litr vody
- 15 dkg mletého máku
Postup:
Rozemletý mák smíchejte s vodou a nechte přes noc odstát. Ráno vylijte do mixeru a nechejte pár minut mixovat. Původně našedlá tekutina začne měnit barvu do bílé, ve které zůstanou jen viditelná zrníčka máku.
Pak řádně přeceďte – já použila čistý bavlněný kapesník. Delší mixování tekutinu příjemně zahřeje, takže můžete rovnou vypít šálek a další použít třeba jako já na uvaření ranní nemléčné kaše. Zde jsem do ní dala pečené kaštany a hrušky, obojí stejně jako makové mléko odkyseluje!
Benefity:
- vysoký obsah hořčíku
- schopnost odkyselovat organismus
- dobrá vstřebatelnost