21. května si budeme online povídat o léčivých houbách světa i našich lesů. Více info tady.

Domácí majonézaDomácí majonéza je pro ty, kdo se snaží o zdravou výživu, před Vánocemi doslova nezbytnou ingrediencí. Stačí se podívat na složení takzvaných majonéz prodávaných v běžných obchodních řetězcích, a pak už si jen najít snadný recept a následovat jeho postupy – tak je možné si vychutnat vánoční bramborový salát s přísadou, která bude sice ne zdravá, ale rozhodně ji tělo stráví lépe než běžně prodávanou variantu.

Ingredience:

  • 2 žloutky (nejlépe od šťastných slepic)
  • 1 ČL medu
  • 1/2 ČL soli a koření (např. čerstvě namletého pepře, ale i trocha česneku atd. dle chuti)
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1/’2 l kvalitního zastudena lisovaného oleje (olivového, slunečnicového atd.), nejlépe v bio kvalitě

Postup:

V míse smíchejte a ušlehejte všechny přísady kromě oleje. Ten potom přidávejte po kapkách, až dostane směs tu správnou konzistanci. Použijete-li majonézu k ovocnému salátu, můžete k ní přidat trochu sladké smetany. Pro zeleninový salát ji ještě vylepšíte přidáním trochy kysané smetany.

Recept pochází od dr. Normana W. Walkera, slavného autora a předchůdce živé (raw) stravy, který se dožil 99 let a jehož knihu Zdraví a saláty vydá počátkem roku 2016 nakladatelství Eugenika.