Domácí majonéza je pro ty, kdo se snaží o zdravou výživu, před Vánocemi doslova nezbytnou ingrediencí. Stačí se podívat na složení takzvaných majonéz prodávaných v běžných obchodních řetězcích, a pak už si jen najít snadný recept a následovat jeho postupy – tak je možné si vychutnat vánoční bramborový salát s přísadou, která bude sice ne zdravá, ale rozhodně ji tělo stráví lépe než běžně prodávanou variantu.
Ingredience:
- 2 žloutky (nejlépe od šťastných slepic)
- 1 ČL medu
- 1/2 ČL soli a koření (např. čerstvě namletého pepře, ale i trocha česneku atd. dle chuti)
- 1 ČL citronové šťávy
- 1/’2 l kvalitního zastudena lisovaného oleje (olivového, slunečnicového atd.), nejlépe v bio kvalitě
Postup:
V míse smíchejte a ušlehejte všechny přísady kromě oleje. Ten potom přidávejte po kapkách, až dostane směs tu správnou konzistanci. Použijete-li majonézu k ovocnému salátu, můžete k ní přidat trochu sladké smetany. Pro zeleninový salát ji ještě vylepšíte přidáním trochy kysané smetany.
Recept pochází od dr. Normana W. Walkera, slavného autora a předchůdce živé (raw) stravy, který se dožil 99 let a jehož knihu Zdraví a saláty vydá počátkem roku 2016 nakladatelství Eugenika.