Domácí farmářská paštika z kuřecích jater standardně obsahuje kvalitní alkohol, ale podařilo se mi najít bezalkoholovou variantu, která je podle mne mnohem vhodnější nejen pro děti. Paštika obsahuje jen pár základních (většinou bio) surovin. Nepřipravujte ji z jater z běžné obchodní sítě, protože játra kumulují vše chemické (hormonální atd.), co zvíře snědlo. Původ jater je tedy nesmírně důležitý…
Poznámka z tradiční čínské medicíny:
Konzumace vnitřností (v patřičné kvalitě) je nesmírně důležitá pro zdraví. Platí to, co v homeopatii – stejné léčí stejné. Kdo má vážné problémy se srdcem, konzumuje srdce. Kdo s játry, konzumuje játra atd. Samozřejmě konzumací příslušného druhu masa (vnitřností) většinou nezdoláte těžkou nemoc, ale můžete podpořit fungování příslušné orgánové sestavy. Játra jsou vhodná pro všechny, kdo v nich mají nějakou stagnaci (Gan Yu, že, ženy 😉 ), i pro ty, kdo mají nedostatek jaterní krve (Gan Xue Xu)
Ingredience:
- 500 g kvalitních očištěných jater zbavených blan a pojiva (bereme z Farmy domů)
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 3 stroužky česneku
- několik kuliček nového koření a pepře, čerstvě rozdrcených v hmoždíři (je vhodné ponechat různé velikosti „kousků“)
- pár plátků opravdu kvalitní slaniny (my bereme ze Sasova)
- 100 g másla
- čerstvý nebo sušený tymián dle chuti
- sůl
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče (bio, protože budeme používat kůru)
- 1 jablko (oloupané a nastrouhané)
- 3-4 bobkové listy
Postup:
Máslo rozpustíme v těžké pánvi a pomalu na něm dozlatova opečeme cibulku a proužky slaniny.. Přidáme česnek (může zůstat celý), játra, veškeré koření (nesolíme!) a jablko. Necháme odpařit šťávu, kterou pustí játra, a průběžně lehce promícháváme. Jakmile se tekutina odpaří, odstavíme z pánve a necháme mírně vychladnout. Přidáme pomerančovou kůru a šťávu, sůl a vše důkladně rozmixujeme do hladké „kaše“. Vložíme do porcelánové nebo skleněné misky a necháme v lednici odležet. Podáváme třeba s celozrnnými špaldovými houstičkami. Lze i zavařit!