Domácí čokoládové lanýže jsou taková lahoda, že jakmile je jednou ochutnáte, velmi pravděpodobně si je budete doma připravovat častěji. Má to mnoho výhod: je to zajímavá gourmetská prácička, můžete si volit „náplně“ i povrchovou „úpravu“ a velmi rády s tím pomáhají děti! Pusťme se tedy do toho!
Suroviny:
- (bio) kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (já zvolila 85 %, koupené v DM Drogerie Markt)
- (bio) třtinový cukr
- (bio) lískové ořechy
- (bio) vanilkový cukr
- (bio) smetana na šlehání
Postup:
Karamel
Napřed je nutné si připravit karamel. Přibližně 400 g třtinového cukru (může se dát bílý, ale já tu „bílou hmotu“ bez hodnoty prostě nepoužívám) smícháme na pánvi se silným dnem s 10 lžícemi vody, rozmícháme, uvedeme do varu a mícháme, než se cukr řádně rozpustí a začne mírně hnědnout (u třtinového cukru se to špatně poznává). Pak přisypeme cca 250 g lískových oříšků (lze víc nebo míň, jak kdo chce). Necháme je mírně v karamelu opražit a pak celou směs vylijeme na plech vymazaný olivovým olejem. Počkáme, až karamel vychladne (foto vlevo), a rozmixujeme jej v po částech v mixeru (běžném), nebo najednou v hodně výkonném na jemný prášek. Ten dáme do mísy a připravíme si čokoládový základ.
Pokud vám budou s lanýži pomáhat děti, buďte více než obezřetní při přípravě karamelu! Je nesmírně horký a hrozí těžké popáleniny!!!
Čokoládový základ
2 tabulky čokolády rozpustíme na vodní lázni. Přelijeme do mísy (foto vpravo) a přilijeme smetanu. Kupodivu se směs zahustí a vznikne nádherný, hladký lesklý krém. Ten smícháme s karamelovým základem. Vznikne hladká, poměrně řídká hmota, kterou přemístíme do skleněné nebo keramické nádoby a necháme pár hodin v lednici odpočinout.
Pro dokončení tvoříme rukama namaštěnýma olivovým olejem kuličky nebo lžicemi válečky, které obalujeme v tom, co mám rádi:
- vanilkovém cukru
- rozpuštěné hořké čokoládě
- kakaovém prášku
- namletých oříšcích atd.
Tajemství originálních lanýžů
To vám v tomto receptu nesvěřím :-). Zkuste do karamelové hmoty přidávat, co máte rádi – jedlé éterické oleje (pozor, některé jsou při užívání vnitřně nebezpečné!), přírodní aromatizanty a ochucovadla, sušené byliny – cokoli, co je aromaticky a chuťově výrazné a co z vašich lanýžů udělá naprosté originály!
Čokoládová jóga
My teď tyto domácí čokoládové lanýže využíváme v čokoládové čakra józe, jejíž kurz probíhá v Shanti Yoga Studiu v Ostravě.