Chřestová pizza jako vynikající jarní oběd je mým objevem loňského roku. Recept jsem našla u Hugha Fearnley-Whittingstalla v kuchařce Veg everyday!. Na pizze se mi líbí využití čerstvého jarního chřestu. Ten jako rychlá jarní a zelená zelenina působí báječně na naše játra. Umím si představit i pizzu kolem chřestu ještě obloženou nasekaným medvědím česnekem a teprve pak upečenou!
Suroviny:
- 1 magické těsto
- (bio) olivový olej
- 2 (bio) cibule jemně nasekané na kolečka nebo půlkolečka
- balení zeleného chřestu (já koupila bio u Freshbedýnek)
- 2 balení mozzarelly
- balení (bio) parmazánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Magické těsto vyválíme tak, abychom jím pokryli běžný pekáč do trouby (ten předem vymažeme olivovým olejem nebo vyložíme pečicím papírem). Zvlášť na pánvi dozlatova opečeme cibulku. Pak touto cibulkou a olejem z jejího smažení potřeme horní stranu pizzy. Na cibulku naskládáme připravený chřest (od poloviny oloupaný, omytý, přepůlený po délce a případně i na šířku). Horní vrstvu tvoří na plátky nakrájená mozzarella a vše je posypáno nahrubo nastrouhaným parmazánem. Před naskládáním a nasypáním sýrů lze ještě pizzu poprášit podle chuti čerstvě mletým černým pepřem (rozhýbává zažívání a stagnace v něm). Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do vyhřáté trouby. Na závěr pečení necháme projít krátce programem Gril, aby sýr zezlátl.