Chmelové výhonky na olivovém oleji s citronovou šťávou jsou nejchutnější jako teplá příloha (teplý salát) k jakémukoli jídlu, ale vynikající jsou také na kvalitním chlebu s máslem. Chmelové výhonky sbíráme na jaře přibližně ve stejnou dobu jako bršlici kozí nohu.
Suroviny:
- chmelové výhonky nasekané na přibližně 2–3cm kousky (včetně mladých listů)
- (bio) olivový olej
- trocha soli (nejlépe nečištěné mořské; bez přídavku fluoru a jodu)
- citronovou šťávu
- čerstvě mletý černý pepř
- kvalitní žitný (bio) chleba s (bio) máslem
Postup:
Na oleji jemně zpěníme výhonky a zalijeme trochou vody. Počkáme, až změknou (křehké jsou ovšem už od natrhání!), lehce osolíme, řádně opepříme, přendáme na chléb s máslem a polijeme olejem a pokapeme citronovou šťávou.
Upozornění:
Některé lidi z konzumace chmelových výhonků bolí hlava.