Nezapomeňte, že na blogu máte pravidelně aktuální články o všem, co by vás mohlo zajímat!

Česnáček lékařský patří do takzvané jedlé divočiny. Je to bylina a divoká zelenina, kterou jsem přidala do svého repertoáru teprve minulou sezonu. Na rozdíl od česneku medvědího má delší sezonu sklízení a dá se využít více částí rostliny. Může být součástí takzvané polévky z devatera bylin, která na jaře pročistí organismus.

Něco o česnáčku

  • dvouletá bylina
  • roste na stinných místech a okrajích luk
  • v prvním roce vytváří přízemní hlouček listů
  • ve druhém roce vyráží do výšky, objevuje se pevný stvol, kolem něj listy a nahoře bílé květenství
  • jeho chuť a vůně jsou jemnější než u medvědího česneku

Co z česnáčku využíváme?

  • listy (sbíráme cca do června) – použití je do salátů teplých i studených, do pesta atd.
  • květ
  • nezralé plody (ochutí rybí pokrmy)
  • semena (dozrávají na podzim – je to skvělé koření)

Možná záměna

Recepty s česnáčkem najdete tady.