Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_8039[1]Čas pro něhu, čas pro růže… je článek o tom, jak nám mohou být kromě krásného vzhledu a vůně užitečné různé druhy divoce rostoucí růže šípkové, konkrétně růže šípková a také vyšlechtěný druh růže dužnoplodá , kterou si můžete vysadit na zahradě dokonce i v pravokořenné variantě, a tedy nikoli roubovanou.. Dále lze využít klasickou růži stolistou. Pravokořennou podobu seženete na serveru Staré odrůdy nebo Původní keře.

Vyplatí se sbírat jakékoli květy růží

IMG_8047[1]U růží se vyplatí si dát tu práci a nasbírat si z nich květy. Léčivé a aromaterapeutické účinky prý mají i šlechtěné domácí okrasné růže, ale my u nás doma dáváme přednost tomu mít na zahradě jen takové rostliny, jež nám přinášejí i jiný než okrasný užitek – co lze využít k jídlu nebo léčbě. Myslím si totiž, že jiná varianta v současnosti, kdy většina z nás pociťuje nárůst cen všeho (potravin, bydlení, léků a dalších základních potřeb), je zbytečným plýtváním vyhrazovat zahradu pouze pro okrasný užitek. K čemu se nám tedy vyplatí sbírat květy růží?

  • k nasušení (používáme v podobě nálevu, a tedy spaření sušené drogy horkou vodou, odstátí a následné vypití)
  • k naložení (nejlépe do kvalitního rostlinného tuku); uplatnění je zejména v kosmetice
  • k okamžité spotřebě:
    • pár hodin odstáté okvětní plátky růží naložené ve vodě: na růžovou vodu: nejen pro oplachování pleti, ale také na běžné pití namísto citronády!
    • na sladkosti, dorty, pro ozdobení dle příslušných kuchařek

ruze-duznoplodaK čemu je nám sušený růžový květ?

Různé zdroje uvádějí různé zdravotní účinky popíjení růžového nálevu, ale já vycházím z informací od Romany Farne, která růžový květ používá do čajových směsí na jaterní problémy.

Marmeláda z růžových květů

„Kus záhonu pod terasou jsem věnovala bohyním zahrady – skvostným anglickým růžím, každý rok kvetou více a více, svoji vůní dotváří letní večery. Jejich květy jsou obrovské, mám moc ráda čajové růže a tak mám růže dorůžova, dožluta, dooranžova, ale žádnou pořádně červenou. Proto moje marmeláda nemá typicky červenou barvu, ale taková zlatavá. Celá marmeláda je sladká a jemně provoněná růžemi.  Růže sbírejte, co nejvoňavější, za plného slunce, nejlepším vodítkem Vám bude Váš nos.
Růže zpracujte ihned po sesbírání.
Tento recept je na tekutější marmeládu, pokud chcete vyrobit růžové džem, přidejte k surovinám odpovídající množství pektogelu, nebo jiného želírovacího prostředku.
Na 6 malých skleniček (á 200 ml) marmelády budete potřebovat:
  • litr volně sypaných okvětních plátků růží
  • litr vody
  • kilogram cukru
  • 2 citrony
Okvětní lístky růže otrháme a jemně propláchneme, čímž odstraníme veškerý hmyz, který se v květech nalézá. Z listu odstraníme jeho bílou část – marmelády by byla hořká. Lístky přivedeme spolu s vodou k varu a na mírném ohni necháme za občasného míchání jemně probublávat. Po 15 minutách, sundáme hrnec z ohně a necháme úplně vychladnout.
Ke zchladlé směsi přidáme citronovou šťávu (bez pecek!!! toto pravidlo platí u každého zavařování, díky peckám chytne marmeláda hořkou pachuť), opětovně začneme směs zahřívat, přidáme cukr a svaříme na teplotu asi 120 stupňů. Trvá to cca 25 – 30 minut. Pokud nemáte teploměr, můžete provést jednoduchý test pomocí talířku, kápněte trochu marmelády na talířek, nechte vychladnout a poté zkontrolujte konzistenci, pokud se Vám bude zdát moc řídká, pokračujte ještě chvíli ve vaření.
Marmeláda je skvělá na palačinky, výborně doplní jakýkoliv jednoduchý tvarohový dezert, výborná byla i k snídani na palačinky, či jako přeliv francouzského toustu.“

Zpracovávání plodů růže – šípků

Samostatnou kapitolu tvoří zpracovávání šípků, těm se však budeme věnovat, až to bude aktuální, a tedy v některém z podzimních psaní ;-).

* Recept jsem převzala ze stránky http://www.zezahradydokuchyne.cz/2013/06/marmelada-z-okvetnich-platku-ruzi.html