Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

IMG_6402[1]Bohatý chléb, zdravější člověk je článek, ve kterém vám nabízím vlastní zkušenosti s tím, jak pomocí „pouhého“ chleba dostat potřebné prvky a vitaminy i do těch jedinců, kteří se jinak vzpírají – a často to bývají děti, senioři a nemocní, a tedy ty skupiny lidí, jež kvalitní stravu nejvíce potřebují… Článek je úvodním textem pro workshop Bohatý chléb, zdravější člověk, který se bude konat v sobotu 26. března 2016 v našem domě na Jabloňové 2001 v Rychvaldu od 16.00 hod.

Čím obohatit chlebové těsto?

IMG_6394[1]Základní chlebové těsto by mělo být tvořeno pouhými třemi složkami: moukou, vodou a solí, případně základním kořením (kmín, pomáhá stravitelnosti). Přidat můžete vše kvalitní, co není moc velké, případně co se dá rozemlít najemno, vše kvalitní tekuté atd., například:

  • namleté (bio) ovesné a jiné vločky
  • namletá semínka (lepší než celá už kvůli kompaktnosti těsta) – já do chlebu, jehož přípravu jsem nafotila pro tento článek, dala slunečnicová, dýňová a sezamová (vše bio)
  • IMG_6392[1]namleté sušené houby, pokud možno bio nebo z volné přírody (Beskydy apod.), nejlépe shiitake, hlívu ústřičnou, a pokud objevíte zdroj nejvíce ceněných hub dle tradiční čínské medicíny, například reishi, pak bez skrupulí i tu… (opět sušenou a pomletou najemno)
  • bio olivový olej
  • bio sezamový olej
  • čerstvě namletý ostropestřec (semeno) atd.

Suroviny:

  • IMG_6395[1]droždí (nejlépe bio, ale já v tomto případě neměla, tak jsem dala půlky obyčejné „kostky“)
  • (bio) špaldová celozrnná jemně mletá mouka (na workshopu se budeme učit o různých druzích lepku a o tom, proč většinou stačí zaměnit lepek z dvouzrnky za lepek špaldy)
  • sůl (není sůl jako sůl – já používám doma vyrobenou směs mořské a himálajské růžové)
  • kmín (nejlépe čerstvě mletý)
  • vařený (nebo čerstvý) najemno nastrouhaný, vlastně spíš rozmělněný (na nejostřejší části struhadla, kde se strouhá např. muškátový oříšek) brambor (na workshopu si povíme, proč brambor a jak nám nahradí zbytečně přidávaná éčka)

Postup:

IMG_6396[1]Necháme si vzejít kvasnice (do teplé vody kvasnice, trocha cukru, trocha mouky, rozšlehat), přidáme několik lžic olivového oleje, podle požadovaného objemu chleba ještě vodu, sůl koření a vše promícháme. Začneme přidávat mouku (do které jsme předtím rozmíchali namletá semínka), dokud nevznikne pevné, pružné a nelepivé těsto. Přemístíme do nádoby na kynutí a počkáme, až chleba nakyne. IMG_6397[1]Dáme péci – nezapomeňte do trouby přidat pekáček s vodou, která zajistí vláčnost těsta! Já dávám kynout do stejné nádoby (formy na pečení chleba), v níž pak těsto peču, takže nehrozí „spadnutí“ těsta. Tento chleba je tak obsahově cenný, že zbytky určitě nevyhazujte! Můžete jej natrhat na kousky a dát péci nasucho s pancettou, pak smíchat se salátovými listy, naměkko uvařeným vejcem a podávat jako vydatný salát, nebo z něj udělejte klasickou chlebovou polévku. U nás ovšem nikdy nezbyde ;-).