Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Bio vepřové ledvinky podle babiček nejsou jen návratem k tradičnímu českému jídlu, které ovšem dřív nemuselo nést přívlastek „bio“, ale také metodou, jak si pomocí dietetiky posílit ledviny, jež máme často vyčerpané stresem, únavou, dlouhodobým vysokým pracovním výkonem, ženy pak porody a tak dále. Já jsem pro tuto českou klasiku zvolila to nejlepší maso – bio ze Sasova.

Suroviny:

  • bio vepřové ledvinky (vnitřnosti bychom měli kupovat jen v bio kvalitě kvůli tomu, že jsou to jakési „drenáže“ daného zvířete, a tudíž pokud je krmeno žrádlem s přídavky chemie, antibiotik atd., vše zůstává právě ve vnitřních orgánech – zejména játrech)
  • kvalitní cibule (u nás bio z Freshbedýnek)
  • bio mléko na naložení
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • trocha bio špaldové mouky na zaprášení

Postup:

Velmi důležitý (až zásadní) je úvodní postup při přípravě masa. Ledvinky očistíme, odřízneme z nich veškerý tuk (to bílé) a necháme jen libové kousky. Ty potom velmi pečlivě promýváme, až zmizí pach moči (ledviny přece jen vytvářejí moč, a to i u zvířat 😉 ). Pak je na noc naložíme do mléka (do ledničky). Ráno znovu pečlivě omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky cca 1 x 2-3 cm. Na pánvi dáme zpěnit cibulku, přidáme ledvinky, a protože pustí tekutinu, za chvíli se ledvinky budou připravovat ve vlastní šťávě. Potom podlijeme trochou vody a necháme zhruba 45 minut dusit. Mezitím v jiné troše vody rozmícháme mouku a na konci dušení ji nalijeme na dušené ledvinky. Po provaření teprve jemně osolíme a opepříme. Podáváme s vařenou rýží, která pokrmu dodá důležitou část pro střed těla – slezinu a žaludek.

Zdravotní účinky:

Ledvinky by měli pravidelně jíst lidé, kteří mají oslabené ledviny. Podle pravidla „podobné léčí podobné“, které platí i v čínské medicíně, je vhodnou stravou pro ledvinové zdravotní obtíže konzumace zvířecích ledvinek. Kdo se chce vyhnout masu, posílí ledviny černými potravinami ve tvaru ledviny, například fazolemi nebo neloupaným sezamem.