Banh Bao jsou plněné vietnamské knedlíky, které se většinou dělají s masovou nádivkou, ale lze najít i pár receptů (není jich ovšem mnoho…), jež jsou vegetariánské. Protože jsem banh bao dělala po vánočních svátcích, zvolila jsem právě vegetariánskou variantu, a to s přílohovým teplým salátem z grilované zeleniny. Použila jsem směs mouky z pražské SAPY, ale její složení je tak jednoduché, že není problém si ji připravit doma (hladká mouka, sůl, trocha cukru, trocha sušeného droždí a trocha sody/vinného kamene.
Suroviny:
- pak choi, umytý a zbavený tlustých konců (může být i jiná listová zelenina – např. čerstvý špenát)
- jedna cibulka i s natí
- jeden žloutek
- předem namočené, slité, několikrát propláchnuté a uvařené fazole
- mrkev
- bio tempeh
- sojová omáčka
- dvě čerstvé nebo předem namočené sušené houby shiitake
- podle chuti tamarindovou pastu
- sůl
- pepř
Postup:
Těsto:
Pokud si děláme těsto sami, odvážíme si 400 dkg hladké mouky, lžíci sušeného droždí, lžičku soli a lžičku cukru a lžičku vinného kamene nebo sody. Pak už je postup stejný jako při použití speciální mouky, která už vše obsahuje: z mouky odebereme dvě lžíce a dáme stranou. Smícháme všechny suché ingredience, řádně promísíme a přilijeme 200 ml chladné vody. Rychle zpracujeme pevné a pružné těsto a na hodinu odložíme pod folii. Těsto následně rozdělíme na dvanáct stejně velkých kousků a z nich vytvarujeme kruhy (můžeme je „vyříznout“ obrácenou miskou s nepříliš tlustými okraji). Aby se těsto nelepilo na ruce, použijeme ony dvě odložené lžíce mouky.
Náplň:
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme shiitake a řádně osmažíme. Přidáme na kousky nakrájený pak choi a nastrouhanou mrkev. Necháme orestovat, aby vše změklo. Zvlášť nastrouháme tempeh, přilijeme podle chuti sojovou omáčku, přidáme žloutek, podle potřeby dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Přidáme směs z pánve a vše rozmixujeme. Směsí plníme vyválená kolečka z těsta a nahoře spojíme. Hotové knedlíky rovnou přemisťujeme do pařáku (já používám idli steamer – nerezovou verzi – kterou jsem koupila na eBay). Vaříme v páře po dobu 15 minut. Podávala jsem s teplým salátem z restovaných čekankových puků, fenyklové bulvy, grilovaného sezamu a zálivky. Stranou jsem servírovala sladkou chilli omáčku na namáčení.
Výborné jsou i po studenu!
Co na toto jídlo naše zdraví podle TCM?
- shiitake (houževnatec jedlý) jsou léčivé houby a užitečné mimo jiné na zvlhčování plic, posilují slezinu a žaludek
- pak choi je typická zimní zelenina, která po tepelném zpracování podporuje játra
- fazole, tempeh a sojová omáčka podporují ledviny
- žloutek doplňuje krev