Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Baba ganoush je původně arabské jídlo (dip), které se díky snadnosti své přípravy a lahodnosti brzy rozšířilo do celého světa. Baba znamená otec a Ganoush je zřejmě vlastní jméno, takže pokrm se asi jmenuje podle šikovného neznámého táty Ganoushe :-). Protože lilek patří do stejné čeledi rostlin jako brambory, které mají tendenci oslabovat ledviny, je dobré k baba ganoush a pokrmům s ním přidat něco na posílení „středu“ (slezina, žaludek), a tedy něco obilného (kvalitní chléb, rýži apod.).

Suroviny:

  • lilky (podle jejich objemu odhadnete, kolik výsledného pokrmu budete mít)
  • sezamová pasta tahini
  • jeden rozetřený stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • sezamový (bio) olej
  • citronovou štávu
  • podle vlastní chuti koření, třeba lžičku jemně namletého římského kmínu (cuminu)

Postup:

Ačkoli fotka vpravo výše vypadá zdálky jako flákota pořádného masa, jedná se jen o vidličkou propíchané a stonků a šťopek zbavené lilky, které se nasucho opečou v troubě, až jsou skoro spálené. Jakmile vychladnou, oloupeme je (fotka vpravo) a necháme projet chopperem na zeleninu (vlevo). Přidáme česnek, sůl, pepř a tolik tahini, aby tvořilo přibližně čtvrtinu objemu lilkové hmoty. Přilijeme na chuť kvalitní sezamový olej, ochutíme citronovou šťávou a případně dochutíme dalším kořením (cumin apod.).

Servírování:

  • jako studenou omáčku k zeleninovým i masovým jídlům
  • na topinky
  • jako zdravou samostatnou svačinu (nejlépe ale s něčím obilným)