Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Avial je jihoindické jídlo (uváděné jako keralské)  a na indické většinové poměry se podává s větším množstvím omáčky než ostatní zeleninové směsi. To je ostatně pro jih typické. Přestože se do jídla dává chilli, je díky kokosovému mléku krásně vláčné a chuťově jemné.

Suroviny:

  • mrkve nakrájené na kostičky nebo hranolky
  • batáty nakrájené stejně
  • zelené fazolky, očištěné a nakrájené na delší nudličky
  • kokosové mléko
  • jogurt
  • cibule
  • ghí/olej
  • koření: sůl, lžička kurkumy, kus čerstvého zázvoru, zelené nebo červené čerstvé chilli papričky dle chuti, římský kmín (čerstvě namletý) a pár kari lístků

Postup:

Do hrnce s vodou dáme kurkumu a veškerou zeleninu a kari lístky (fotka vpravo). Doporučuji dát batáty až na posledních 5 minut, protože by se rozvařily. Zvlášť v mixeru rozmixujeme zázvor, chilli, cibuli (s olejem/ghí), přidáme čerstvě mletý římský kmín (cumin) a dáme na pánev pomalu restovat. Jakmile je koření i směs lehce zezlátlá, přidáme kokosové mléko a jogurt a přisolíme. Odstavíme. V okamžiku, kdy je zelenina měkká a voda mírně vyvařená, celou směs přelijeme do pánve s kořením, kokosem a jogurtem, vše řádně rozmícháme a necháme ještě chvíli provařit.

 

Podávala jsem s bio basmati rýží a bramborovými plackami dělanými nasucho.