21. května si budeme online povídat o léčivých houbách světa i našich lesů. Více info tady.

Tento vynikající asijský salát s rýží, houbami, sojovkou a zeleninou se hodí jako lehký oběd nebo večeře od jara do podzimu, kdy je k dispozici čerstvá listová zelenina. V zimě je možné využít lehce spařené listy mangoldu, případně čínské zelí. V mém receptu je čerstvá zelenina zastoupená čekankovými puky (bio). Můžete ale přidat spařenou kopřivu, čerstvý medvědí česnek, čerstvé klíčky a další přísady dle vlastní chuti.

Suroviny:

  • (bio) rýže (zde kulatozrnná)
  • 2 čekankové puky (bio)
  • (bio) sojová omáčka
  • hnědé b (podle chuti)
  • namočené, nakrájené a předem uvařené Jidášovo ucho
  • 1-2 vajíčka od šťastných slepic
  • (bio) špaldová mouka
  • bílý vinný ocet
  • čerstvá cibulka a další bylinky
  • sůl
  • olej
  • namletý pepř

Postup:

Příprava rýže: na oleji rýži lehce orestujeme, zalijeme vodou a necháme vyvařit tekutinu. Přiklopíme a necháme dojít.

Na oleji pomalu orestujeme houby s bylinkami a odložíme stranou. Na výpeku oboustranně osmažíme omeletu z vajíčka, mouky, pepře a soli. Nakrájíme ji na drobné proužky a odložíme. Nakrájíme na proužky čerstvou zeleninu (zde čekanku) a zvlášť uvaříme rýži. Vše smícháme dohromady, ještě než rýže zchladne, a zalijeme předem připravenou zálivkou: vinný ocet, olej, sůl, sojovka (hodně), namletý pepř.