Tento vynikající asijský salát s rýží, houbami, sojovkou a zeleninou se hodí jako lehký oběd nebo večeře od jara do podzimu, kdy je k dispozici čerstvá listová zelenina. V zimě je možné využít lehce spařené listy mangoldu, případně čínské zelí. V mém receptu je čerstvá zelenina zastoupená čekankovými puky (bio). Můžete ale přidat spařenou kopřivu, čerstvý medvědí česnek, čerstvé klíčky a další přísady dle vlastní chuti.
Suroviny:
- (bio) rýže (zde kulatozrnná)
- 2 čekankové puky (bio)
- (bio) sojová omáčka
- hnědé b (podle chuti)
- namočené, nakrájené a předem uvařené Jidášovo ucho
- 1-2 vajíčka od šťastných slepic
- (bio) špaldová mouka
- bílý vinný ocet
- čerstvá cibulka a další bylinky
- sůl
- olej
- namletý pepř
Postup:
Na oleji pomalu orestujeme houby s bylinkami a odložíme stranou. Na výpeku oboustranně osmažíme omeletu z vajíčka, mouky, pepře a soli. Nakrájíme ji na drobné proužky a odložíme. Nakrájíme na proužky čerstvou zeleninu (zde čekanku) a zvlášť uvaříme rýži. Vše smícháme dohromady, ještě než rýže zchladne, a zalijeme předem připravenou zálivkou: vinný ocet, olej, sůl, sojovka (hodně), namletý pepř.