Želé připravené z netýkavky žláznaté (Impatiens glandulifera) je tak krásně růžové, že okamžitě získalo jméno Barbie želé. Recept jsem upravidla podle Petera Beckera, průkopníka v konzumaci nejen jedlé divočiny, ale přímo invazivní jedlé divočiny. K výrobě potřebujete pouze květy z netýkavky.
Suroviny:
- 150 g květů netýkavky (posbíráte za půl hoďky)
- 500 g želírovacího cukru 3:1
- celý balíček pektinu (zamíchejte řádně do cukru)
- pár plátků čisté želatiny
- citronová šťáva dle chuti (nebo kyselina citronová, která nezpůsobí přirozený zákal)
- to vše na 1 litr vody
Postup:
Vřelou vodou zalijte květy, promíchejte a sceďte, květy vyždímejte. Nechejte vychladnout, přelijte do hrnce, vsypte všechny ingredience (želatina musí být rozpuštěná), a až směs začne bublat, vařte 4 minuty. Pak želé nalijte do sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.