Třešně podle čínské medicíny výborně posilují kůži a slezinu, krásně „vylaďují“ zažívání a dělají dobře játrům. Jejich sezona je ovšem velmi krátká. Proto si zaslouží zpracovat tak, abychom jejich benefity mohli využívat také v zimě. Dobrou variantou je pikantní marmeláda z třešní.
Suroviny:
- kvalitní třešně, odpeckované a řádně vytříděné; jediná s drobnou plísní zničí všechny marmelády
- třtinový cukr nebo cukr s pektinem (podle požadované sladkosti džemu)
- podle chuti čerstvě mletý pepř
- podle chuti bio citronovou šťávu
- podle chuti skořici
- vysokoprocentní alkohol
Postup:
Přebrané a očištěné třešně (já je neoplachuji, jen očistím) smícháme se všemi ingrediencemi a dáme na sporák. Počkáme, až se cukr rozpustí a hmota je hladká. Necháme provařit a plníme do čistých zavařovacích sklenic. Necháme malinko zatuhnout (pár minut) a nahoru opatrně nakapeme vysokoprocentní alkohol, který pokryje povrch marmelády, aby se nezačal kazit. Pořádně zavíčkujeme a uložíme.
Třešně z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny:
- chuť: sladká
- tropismus: srdce, játra, žaludek, slezina
- povaha: teplá
- účinek:
- posilují zažívání v horní i dolní části trávicího traktu
- doplňují a vyživují krev (především srdce)
Více o vlastnostech potravin, o vhodné stravě a správném vaření pro zdraví i ideální váhu se dozvíte na našem oboru Dietetika – zdravá strava.