Vada pav je fastfood, který má kořeny v Mumbai. Odtud se rozšířil po celém indickém kontinentu. Samozřejmě to, co jsem upekla a připravila já, není a nemůže být klasický vada pav – houstičky jsou domácí, celozrnné (s tím se v Indii páře jen málokdo), nepoužila jsem indické dipy, ale dipy z toho, co dům a spižní skříň daly.
Recept na bulky najdete zde. Namísto špaldové použijte celozrnnou bio pšeničnou mouku a namísto rohlíkovitého tvaru uhněťte houstičky. Jinak je to stejné.
Vada
Suroviny:
- 2 velké brambory, uvařené (bez slupky)
- kari lístky (pokud máte sušené, na noc předem namočit)
- lžíci kurkumy
- sůl
- podle chuti feferonku
- hořčičné semínko
- čtvrt moka lžičky asafoetidy
- besanovou (cizrnovou) mouku
- vodu
- 6 stroužků česneku nakrájených nadrobno
- 1 cm zázvorového oddenku nakrájený nadrobno
Postup:
Na pánvi zpěníme česnek, odstavíme a do ještě se smažícího česneku přidáme zázvor a veškeré koření. Přidáme scezené (nebo čerstvé) kari lístky. Směs i s olejem nalijeme na brambory a vše vidličkou rozšťoucháme na jednolitou hmotu. Zvlášť smícháme trochu kurkumy, sůl a pepř s besanovou moukou (cca 1–1,5 hrnku) a přilijeme tolik vody, aby vzniklo těsto. Těsto nesmí být řídké ani husté, trochu řidší než na lívance. Mokrýma rukama tvarujeme z bramborové hmoty placičky a ty obalujeme v besanovém těstě. Besanové těsto vytvoří vysokou „krustu“, což je dobře. V podstatě to těsto na bramborovou hmotu „naplácáme“. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje, já použila bio slunečnicový, který je vhodnější (na smažení) než třeba olivový. Vkládáme mezi dvě housky a jako přílohu dáváme dip – my servírovali dva: domácí kečup a dip z brusinek.
Brusinkový dip
Ingredience:
- (bio) brusinky ve vlastní šťávě
- tmavý (bio) džus (z modrých hroznů, z brusinek apod.)
- červená cibule nasekaná najemno
- podle chuti nasekané feferonky
- trocha soli
- pár lžic (bio) želírovacího cukru
- mletý pepř
Postup:
Na pánvi a tuku zpěníme nasekanou červenou cibuli, počkáme, až zesklovatí, přidáme brusinky, džus a veškeré koření. Necháme zčásti odpařit. Přidáme želírovací cukr, necháme rozpustit a podáváme teplé nebo studené.