Naložená poupata medvědího česneku prý chutí připomínají kaparové pickles ochucené česnekem. Poupata sbírejte v lokalitách s masivním výskytem medvědího česneku (např. Poolší, Poodří na Ostravsku). Dobrou pomůckou jsou nůžky na odstříhávání poupat, díky nimž nepoškodíte zbytek rostliny.
Postup:
- nemytá suchá poupata nasolte (200 g poupat/1 lžička soli) a dejte marinovat do lednice
- po 3–4 dnech odstraňte přebytečnou vlhkost způsobenou prosolením a opět prosolte, tentokrát 1/2 lžičky soli
- nechejte další 3 dny odpočívat v chladu
- ochutnejte
- pokud jste to přehnali se solí, poupata opláchněte
- naplňte jimi malé zavařovačky
- zalijte oblíbenou octovou zálivkou:
- pokud spotřebujete poupata během pár dní, použijte studenou zálivku, a než budete konzumovat, nechejte týden v lednici
- klasický způsob horkého zavaření použijte, chcete-li poupata skladovat déle
Působení z pohledu dietetiky TCM:
- zelená, ocet a období růstu (jaro) prospívají játrům
- nasolení posílí ledviny (nepřežeňte, a hlavně použijte kvalitní sůl! Nejlépe mořskou nečištěnou bez jódu a fluoru, např. od Farmy domů)
- ostrá chuť rozptýlí a posílí energii plic
Zdravou stravu podle
⛩ čínské tradiční medicíny
⛩ ájurvédy
⛩ stravovací historie naseho regionu
můžete studovat 10 měsíců od podzimu 2020 ve studijním oboru Dietetika – skutečně zdravá strava, a to na naší škole alternativních medicín v Ostravě.
Více o využití divoce rostoucích rostlin najdete na mém webu Jedlá divočina.