Řeřišnice luční je nenápadná rostlinka, kterou lze dobře identifikovat pouze v době, kdy kvete, neboť lodyhu i lístky má mimo dobu kvetení velmi nenápadné. Hrozí i záměna za jinou rostlinu. Během prvních slunečných týdnů jara se objevuje na vlhčích loukách nebo v lužních lesích tak, že doslova pokryje „koberečkem“ nafialovělých kvítků na delším stonku trávu. Některé chemotypy mají modré kvítky, ale jsou spíš vzácné. Pro kuchyni se používají mladé nepoškozené listy, květy a stonky.
Užití:
- mladé listy (staré jsou nahořklé) – do bylinných dipů, do pomazánek (případně do pesta)
- stonky:
- syrové do salátů
- pro teplou kuchyni: do zapékaných jídel nebo do polévek
- květy (ozdoba pokrmů)
Chuť:
- celá rostlina má štiplavou chuť jako naklíčená lichořeřišnice
Odkaz na recepty najdete brzy zde.