Špaldová pizza s bramborem, cibulkou a křídlatkou je chutné jarní jídlo. Křídlatku můžete nahradit chřestem. Špaldové těsto se kvůli menšímu obsahu lepku více „trhá“, proto buďte opatrní při rozprostírání na plech. K tomuto jídlu doporučuji podávat teplý salát (případně jiný salát v pokojové teplotě).
Suroviny:
- jedno těsto na špaldovou pizzu (postup zde)
- jarní výhonky křídlatky japonské, podélně rozpůlené
- dvě opravdu velké cibule nakrájené na co nejtenčí plátky (vždy cibuli na půl a naplátkovat)
- olivový olej
- kvalitní sýr (nejlépe pravý parmazán, ale lze i tvrdou goudu apod.)
- syrové tenké plátky oloupaných brambor
- čerstvý nebo sušený nahrubo namletý rozmarýn
- sůl
- mletý pepř
Postup:
Najemno nakrájené plátky cibulky pomalu orestujeme na olivovém oleji (možno přidat ghí, aby olej nebyl vystaven příliš vysokým teplotám a nepřepálil se). Jakmile už je cibulka skoro hotová, přisypeme výhonky křídlatky a jemně osolíme a opepříme. Přisypeme přibližně lžíci nahrubo nasekaného rozmarýnu. Ještě chvíli restujeme. Na špaldové těsto na pizzu naklademe cibulovo-křídlatkovou směs, plátky brambor, které jemně posolíme, a celou směs posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Upečeme a podáváme teplé nebo studené se salátem.