Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Karbanátky ze zimních dřevních hub jsou výborné jídlo, které navíc obsahuje silný zimní adaptogen – sardelovou pastu. Navíc kromě jemné houbové chuti přináší i smetanovou vůni, takže tyhle placičky s chutí pojídají i děti! Pusťte se do nich, jakmile nasbíráte hlívu ústřičnou a penízovku sametonohou!

Suroviny:

  • kloboučky penízovky sametonohé
  • měkčí části hlívy ústřičné (nožky penízovky i hlívy nasušte na houbový prášek)
  • podle chuti sardelovou pastu (pozor při následném solení, ať nepřesolíte)
  • kelímek zakysané smetany/jogurtu/kefíru
  • opraženou nasekanou cibulku
  • 2 vejce
  • na zahuštění strouhanka
  • podle potřeby sůl, podle chuti pepř

Postup:

Houby podusíme 15 minut v trošce vody. Slijeme (šťávu z dušení přidejte do jakékoli polévky – ochutí ji a zahustí). Přidáme houby ke směsi z vajec, cibulky, koření, sardelové pasty a zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme placičky, které ještě obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran na směsi (bio) sádla a olivového oleje (nebo na ghí).

Tip:

Kdo se chce vyhnout smaženému (což je chvályhodné), nalijte směs na placičky do vymaštěného pekáčku a nechejte upéct v troubě. Směs pak bude připomínat vegetariánskou sekanou (samozřejmě když vynecháte na smažení sádlo a použijete jen rostlinné tuky).

Přílohy:

Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory s máslem a uvařenými jáhlami.