(Vánoční) houbový kuba (někdy taky označovaný jako černý kuba) je tradiční české sváteční jídlo, které patřilo k období půstu. Má málo ingrediencí, připravuje se „v jednom hrnci“, je tepelně zpracované a pro tyto všechny vlastnosti se jedná o jedno z nejlepších jídel pro zimní období.
Suroviny:
-
kroupy
- houby (nejlépe stroček trubkovitý, ale zde jsou žampiony a lesní směs nasušená na podzim)
- cibule
- česnek
- kmín, sůl, majoránka
- máslo
- sádlo
Postup:
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, orestujeme a necháme 15 min. podusit. Zvlášť uvaříme kroupy. Scezené kroupy smícháme s houbovou směsí, přidáme pár lžic másla, drcený česnek, sůl, majoránku a případně pepř. Dáme zapéct na 220 stupňů a nakonec ještě necháme chvíli pod grilem.
Pohledem dietetiky tradiční čínské medicíny:
- Kroupy: povaha svěží, chuť sladká, účinky:
- doplňuje a posiluje slezinu
- harmonizuje žaludek
- odstraňuje nežádoucí vlhkost z organismu
- doplňuje tekutiny
- Česnek: povaha teplá, chuť sladká a ostrá, účinky
- zahřívá střed
- doplňuje žaludek
- pomáhá trávit potravu
- hubí parazity
- Celkové působení pokrmu:
- doplňuje a vyživuje slezinu
- harmonizuje střední zářič
- lehce zahřívá
- doplňuje energii a yin
Účinky potravin a pokrmu dle TCM převzaty od Martina Řezníčka.