Václavky jsou báječné léčivé houby, jejichž účinek směřuje hlavně na žaludek a slezinu, hlavně na jeho přílišnou produkci kyselin – na reflux a pálení žáhy. Ačkoli jsou václavky v octě naložené v (bio) kyselé tekutině, působí ve výsledku zásaditě a jsou jako příloha vhodné k těžkému jídlu i jako prevence právě refluxu.
Suroviny:
- václavky (u mě přibližně 2,5 litru)
- bio ocet (měla jsem jablečný z DM)
- bio cukr
- nečištěnou sůl (z Farmy domů)
- hořčičné semínko
- čerstvou feferonku
- čerstvou bio mrkev (z Freshbedýnek)
- čerstvou cibulku (z Freshbedýnek)
- nové koření
- bobkový list
Postup:
Václavky vaříme přibližně 15 minut ve vodě, slijeme a necháme okapat. Zvlášť si svaříme 700 ml vody, 300 ml octa, 1,5 lžičky soli, 2 lžičky cukru. Do čistých, vymytých a vřelou vodou vypláchutých zavařovaček klademe tyto vrstvy:
- uvařené václavky
- mezi ně:
- 1–2 kolečka mrkve
- plátek cibule
- pár zrnek hořčice
- pár zrnek nového koření
- jeden bobkový list
- další vrstvu václavek
Zalijeme vychladlým nálevem (pozor, václavky „nepustí“ svými širokými kloboučky nálev dolů, pomozte mu tím, že je nadzvednete čistou vidličkou), řádně zavíčkujeme a sterilujeme nejméně 30 minut. Po sterilizaci hned vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Pokud víčko povolí a nálev se vylije, musíte celý postup včetně sterilizace opakovat.