Lišky ( obecná, nálevkovitá, bledá, lištička pomerančová) jsou velmi vděčné houby, neboť jsou chutné, pevné, a navíc většinou nečerviví. Navíc mají unikátní léčebné vlastnosti! Ty byly zkoumány „jen“ u poddruhu „nálevkovitá“, ale dá se předpokládat, že stejné vlastnosti mají všechny lišky. Testování znamená pouze to, že peníze byly výzkumnými ústavy vydány na testování jednoho konkrétního poddruhu; to ale neznamená, že stejně účinné (nebo účinnější) nemohou být i další téhož rodu.
Obsah bioaktivních látek v liškách:
-
antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé účinky
- působí dobře proti zlatému stafylokokovi
- obsahuje polysacharid obsahující fukosu a mannosu (výskyt v houbách je velmi vzácný, většinou se vyskytuje v obratlovcích, bezobratlých a rostlinách!)
- fenolické látky
-
organické kyseliny
- karoten (způsobuje výraznou žluť plodnic)
- extrakty vykazují výrazné protirakovinné účinky
- obsahují serotonin (nedostatek této látky v mozku způsobuje deprese)
- kyselina linoleová
- železo
- zinek
- lištička pomerančová navíc obsahuje velké množství vitaminu D
Liška z pohledu tradiční čínské medicíny:
-
čínsky Ji You Jun 鸡油菌
- chuť: ostrá, sladká
- tropismus: srdce, žaludek, slezina, plíce
- srdce: působí proti depresím, „an Shen“
- slezina: působí jako „drenáž“ při nedostatku slezinné Qi
- žaludek: zvlhčuje
- plíce: zvlhčuje, odvádí hleny, uvolňuje
Pár receptů:
Žluté potěšení*
- 400 g lišek
- 80 g másla
- 2 stroužky česneku
- nať petrželky
- ocet
- pepř
- sůl
Očištěné lišky operte v octové vodě, rozkrájejte na dílky a duste na másle přibližně 30 minut. Pak přidejte nadrobno nakrájený česnek, koření, osolte a podávejte jako samostatný pokrm třeba s pečivem.
Lišky na estragonu*
- 300 g lišek
- 30 g másla
- 3 lžíce oleje
- půl citronu
- estragon
- sůl a pepř
- 2 lžíce hovězího vývaru
- 2 lžíce sladké smetany
- 1 žloutek
- trochu octu
Očištěné, na menší kousky nakrájené lišky povaříme asi 5 minut ve vodě. Scedíme, necháme okapat a dáme je na rozpuštěné máslo s olejem a spolu s rozsekaným estragonem, pepřem, solí a kůrou z poloviny citronu, omytého napřed v octové vodě. Lišky pak dusíme pozvolna na mírném ohni aspoň 20 minut za občasného podlití hovězím vývarem a sladkou smetanou. Nakonec lišky zjemníme žloutkem rozmíchaným ve lžíci smetany a ještě krátce podusíme. Lišky nezahříváme příliš prudce, aby nebyly tuhé. Hotové podáváme jako předkrm s pečivem.
Recepty byly převzaty z báječné knihy Jiřího Baiera a Radomíra Sochy Celoroční průvodce houbaře – receptář (jaro–léto–podzim–zima)
Obsažené látky byly převzaty z Encyklopedie léčivých hub (Academia 2014)