Recept na marmeládu z josty bez chemie jsem dostala od MUDr. Petry Uríkové, od níž mám svolení jej dále šířit. Petra má doslova desítky receptů na zpracování ovoce a zeleniny, najdete je na její facebookové stránce. Marmeláda obsahuje pouze tři složky (já přidala ještě nahoru zalití pár kapkami domácí slivovice).
Suroviny:
- zralé plody josty
- cukr (zde třtinový bio z DM Drogerie Markt)
- citrusový pektin (sehnala jsem v Albertovi)
Postup:
Plody josty, zbavené stopek, rozmixujeme. Přecedíme přes sítko a do šťávy vmícháme cukr smíchaný s pektinem. Dávala jsem 1 kg cukru na 1 l šťávy. Dávkování pektinu je uvedeno na obale. Nechala jsem pět minut povařit, zkusila, zda je marmeláda dost hustá (kápnete kapku horké marmelády na porcelánový šálek a musí ztuhnout. Pokud ne, přidejte trochu pektinu v cukru), a do připravených sklenic jsem ji naplnila.
Petra doporučuje:
- mít čisté sklenice nachystané na kovovém plechu
- nemusíte vkládat do sklenice kovovou lžičku, aby nepraskla
- kov odvede horko do sebe
- nalévat marmeládu přes širší trychtýř – nemusíte pak čistit pokapané sklo zavařovačky
Já jsem povrch marmelády pokapala domácí slivovicí. Naplněné sklenice jsem uzavřela, otočila dnem vzhůru a takto nechala vychladnout.