Řecké olivy Kalamata jsou naprosto jedinečné. V čem, to zjistíte dále v textu. V úvodu si jen uveďme, že označení Kalamata smějí nést pouze olivy z řeckého města Kalamata na jižním Peloponésu. Všechny ostatní tohoto druhu, ale z jiných míst, se nazývají Kalamon. Ke zpracování jdou pouze olivy zralé, a tudíž černé, což dává Kalamatám jejich typickou barvu. Kalamaty obsahují skoro 10 % kvalitního olivového oleje a je to jediný druh oliv, který nezakyseluje organismus!
Recept na jednoduchou olivovou tapenadu
Přestože výraz tapenada odkazuje na kapary, lze ji udělat taky z oliv, a dokonce bez kaparů, nebo použít
falešné kapary z pupenů těchto rostlin:
- bodláková květní poupata
- poupata pampelišky
- poupata květů medvědího česneku
- poupata lichořeřišnice větší
Ingredience:
- olivy kalamata zbavené pecek
- na rozředění kvalitní bio panenský olivový olej
- nadrcený malý stroužek česneku
- čerstvě mletý černý pepř
- (kapary)
- bazalka (nať)
Postup:
Všechny ingredience rozmixujeme na kaši a podáváme. Nesolíme! Olivy jsou dostatečně slané.
Způsoby podávání:
- jako pomazánku na čerstvé (nejlépe domácí, bio a celozrnné) pečivo
- jako dip
- jako přílohu k jídlům
- jako součást salátu
Olivy podle tradiční čínské medicíny:
Chuť:
- kyselá
- mírně sladká
Tropismus:
- k játrům
- k plicím
- k žaludku
Působení:
- pročišťují horko
- odvádějí toxiny
- pomáhají rodit tekutiny = svlažují
- v kombinaci s poupaty zimolezu uvolňují hlen z plic