Bůhví, odkud se tento název vzal. Já jej znám od svých prarodičů, kteří pocházeli z Jihlavy, kde se toto pojmenování tvarohové pomazánky běžně používá. Typická rozhuda je s pažitkou, ale do tvarohového základu je možno dát v podstatě jakékoli „plnidlo“.
Suroviny:
- kvalitní tvaroh (my bereme z Farmy domů)
- bio mléko (stejný zdroj)
- kvalitní sůl (bereme nečištěnou ze stejného zdroje)
- pažitka (nejlépe doma vyrostlá nebo bio)
- trochu čerstvě mletého černého pepře nebo pippali
- pro další druhy:
- kvalitní sardinky/ančovičky, kvalitní hořčice (lžička)
- červená paprika (koření), sladká nebo pálivá
Postup:
Tvaroh necháme změknout společně s kusem másla a pak pomocí trochy mléka a soli vytvoříme pomazánkový základ, který by neměl být moc řídký. Přimícháme pažitku a podáváme. Další druhy děláme přidáním uvedených surovin.
Působení:
- tvaroh má chladivou a vyrovnanou povahu a sladkou chuť, a tedy ochlazuje a vede energii nahoru
- pažitka: teplá povaha a pikantní chuť, která rozptyluje
- sůl: stahuje dolů, vyživuje ledviny
- pepř/pippali: horký, zahřívající, rozbíjí stagnace (i v zažívání)