Pippali neboli dlouhý pepř (long pepper) – někdy také indický dlouhý pepř neboli pipli – má podobnou, ale pálivější chuť než klasický pepř Piper nigrum. V Evropě se skoro nepoužívá, je zde málokde k dostání a za velké peníze. Kdo jezdí do Indie, je lepší si pippali dovézt odtud za pár rupií. Tento blízký příbuzný pepře černého má tobolku složenou z množství malých plodů o velikosti máku.
Původ a účinky
Stejně jako pepř černý obsahuje alkaloid piperine, který může za ostrost. Nejstarší zmínky o pippali pocházejí z pradávných ájurvédských textů. V 6.–5. století př. Kr. se dostal do Řecka, kde jej Hippokratés označoval za léčivo, a nikoli „pouhé“ koření.
- užívá se k uvolnění stagnací v oblasti zažívacího traktu
- léčí žaludek, nechutenství, plynatost, nevolnost a choleru
- používá se pro léčbu plic včetně astmatu, bronchitidy a kašle
- další užití zahrnuje nedostatek vitaminu B1, epilepsii, horečku, problémy se spaním, extrémní vyčerpanost, zvětšenou slezinu, svalové bolesti, psoriázu, vnitřní parazity, tetanus, a dokonce nádory
Kontraindikace:
- pro svou schopnost vyvolat potrat se nedoporučuje v těhotenství
- nepoužívat při kojení
- nepoužívat při užívání léků tohoto typu: Dilantin, Propranolol (Inderal), Theophylline
Dávkování:
- zohledňuje se kondice, věk a zdravotní stav
- je dobré se poradit s ájurvédským terapeutem
- jako koření používat stejně jako černý pepř
- snímek vpravo ukazuje pippali po namletí tobolek v tříštivém kávomlýnku