Hotpot je holandské národní jídlo, při jehož přípravě se dlouho pomalu vaří (dusí) kvalitní hovězí (zde bio) s velkou cibulí a kořením. Je to varianta zimních pokrmů z jednoho hrnce, které zahřívají vnitřek organismu, posilují ledviny a dodávají sílu. Brambory a mrkev posílí „kořeny“, a když se směsí rozmixujete ještě třeba slzovku nebo kroupy, „ošetříte“ tím i střed těla – žaludek a slezinu.
Suroviny:
- kvalitní hovězí na dušení (polévku), zde přední bio
- velká cibule*
- bobkový list, sůl, pepř, nové koření
- (bio) mrkev*
- (bio) brambory*
- (bio) máslo*
- (bio) petrželkovou nať* (hodně)
- (slzovka, kroupy, jáhly apod.)
Postup:
Ve vodě s oloupanou cibulí a solí uvaříme (udusíme) pomalu maso, aby se rozpadalo. Na poslední půlhodinu přidáme brambory a mrkev – vše stačí pouze oloupané a umyté, protože pokrm se na závěr rozmixuje. Upozorňuji, že brambor i mrkve je třeba dát víc, než „od oka“ člověk předpokládá, že bude potřebovat. Nikdy nám totiž žádná příloha z těchto surovin nezbyla :-)… Po uvaření vyndáme hovězí a natrháme (nakrájíme) na kousky. Zvlášť do hrnce dáme uvařenou zeleninu, hrudku másla, sůl, petržel a tolik vývaru, abychom mohli směs rozmixovat na hladkou kaši. Kdo chce v tomto jídle dodržet principy dietetiky čínské medicíny, doporučuji rozmixovat se směsí předem uvařené obiloviny (jáhly, amarant, quinou, kroupy, slzovku apod.).
Podáváme zeleninovou přílohu a k ní vařené/dušené maso.
* V zimě tyto suroviny pořizuji ve Freshbedýnkách.