Avial je jihoindické jídlo (uváděné jako keralské) a na indické většinové poměry se podává s větším množstvím omáčky než ostatní zeleninové směsi. To je ostatně pro jih typické. Přestože se do jídla dává chilli, je díky kokosovému mléku krásně vláčné a chuťově jemné.
Suroviny:
- mrkve nakrájené na kostičky nebo hranolky
- batáty nakrájené stejně
- zelené fazolky, očištěné a nakrájené na delší nudličky
- kokosové mléko
- jogurt
- cibule
- ghí/olej
- koření: sůl, lžička kurkumy, kus čerstvého zázvoru, zelené nebo červené čerstvé chilli papričky dle chuti, římský kmín (čerstvě namletý) a pár kari lístků
Postup:
Do hrnce s vodou dáme kurkumu a veškerou zeleninu a kari lístky (fotka vpravo). Doporučuji dát batáty až na posledních 5 minut, protože by se rozvařily. Zvlášť v mixeru rozmixujeme zázvor, chilli, cibuli (s olejem/ghí), přidáme čerstvě mletý římský kmín (cumin) a dáme na pánev pomalu restovat. Jakmile je koření i směs lehce zezlátlá, přidáme kokosové mléko a jogurt a přisolíme. Odstavíme. V okamžiku, kdy je zelenina měkká a voda mírně vyvařená, celou směs přelijeme do pánve s kořením, kokosem a jogurtem, vše řádně rozmícháme a necháme ještě chvíli provařit.
Podávala jsem s bio basmati rýží a bramborovými plackami dělanými nasucho.