Houby jsou nedoceněný poklad zdraví a chutné kuchyně. Proto se snažím je zařazovat v různých variantách, druzích a podobách co nejvíc do svého života. Dnes vám nabízím jemně upravený recept podle Jamieho Olivera z dřívějších dob, díky němuž si připravíte zdravé, lahodné a jednoduché jídlo.
Suroviny:
- (bio) houby (kupuji u Freshbedynek)
- pár stroužků česneku nasekaných najemno
- podle chuti nakrájená feferonka
- kvalitní těstoviny (zde domácí Fajna pasta, k sehnání ve Farmě domů)
- jeden bio citron (šťáva)
- petrželková nať (použila jsem koriandrovou)
- kvalitní sýr (já použila bio kravskou vyzrálou goudu, ale můžete i parmazán, pecorino apod.)
Postup:
Na kvalitním tuku (použila jsem ghí, ale můžete olej atd.) orestujte houby, a jakmile pustí šťávu, přidejte česnek a feferonku. Restujte, než jsou houby hotové, zalijte šťávou z citronu, osolte a opepřete, jemně zredukujte šťávu a ihned podávejte s kvalitními těstovinami, petrželkou (koriandrem) a sýrem.
Žampiony (pečárky) jako léčivé houby:
Léčivé jsou všechny druhy: pečárka mandlová (Agaricus blazei), odlišná (Agaricus semotus), ovčí (Agaricus arvensis), polní (Agaricus campestris) atd. Konkrétně původně brazilský druh Agaricus blazei patří mezi nejúčinnější léčivé houby:
- používají se při onkologických onemocněních a jako jejich prevence
- mají tropismus ke slezině, žaludku a střevům, čili je výborný pro zažívání obecně
- vypuzují „červy“ (parazity)
- transformují hlen Tan
- posilují imunitu