Hovězí rendang s kurkumovou rýží je původně malajský pokrm, který si získal oblibu napříč zeměkoulí. Recept jsem upravila podle Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové neboli Kamu. Vynechala jsem některé hůře dostupné suroviny. Z pohledu čínské medicíny se jedná o dlouze vařené maso, které doplňuje krev.
Suroviny:
- bio hovězí kližka
- citronová tráva
- 1 velká bílá cibule
- kus zázvoru
- koření: badyán, skořice, fenyklové semeno, pár vyloupaných kardamomů, kousek sušené feferonky
- kokosový ořech s „mlékem“ a dužinou
- tamarindová pasta
- lžíce třtinového cukru
- rybí omáčka
- rýže
- kurkuma
- sůl
- na ozdobení: čerstvý koriand (listy), nasekaná feferonka
Postup:
Masová směs:
V mlýnku na kávu si pomeleme všechno koření uvedené výše pod jednou odrážkou (předtím je můžeme opražit nasucho na těžké pánvi). Na jiné těžké pánvi na sádle a oleji zpěníme cibulku a citronovou trávu nasekané na co nejjemnější kousky, přidáme stejně připravený čerstvý zázvor. Po chvíli přidáme namleté koření, cukr a nahrubo na kostky nakrájené maso. Necháme zatáhnout a zalijeme obsahem kokosového ořechu a podle potřeby podlijeme. Přidáme tamarind, na kousky nasekanou kokosovou dužinu, vývar nebo sůl a necháme dlouze dusit, dokud se kližka nerozpadá. Necháme zredukovat tekutinu, protože jídlo nemá být „omáčkové“, spíš sušší maso.
Tip:
Zbylé maso (pokud něco takového nastane, je to totiž velká dobrota) použijte jako trhané třeba do domácích hamburgerů.