Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Lilkové kari je vegetariánské a bezlepkové jídlo, které díky použitému koření zahřeje i v zimě. Jako většina indických jídel je příprava rychlá a chuť báječná! Kari jsem podávala s opečenými plátky lotosového oddenku, rýží a ovocem kaki. V receptu najdete varianty na další druhy kari.

Suroviny:

  • lilky (zde bio z Freshbedýnek)
  • indická trojkombinace: cibule, česnek, zázvor
  • koření: římský kmín, koriandr, kardamom, kurkuma, směs garam masala
  • sůl
  • podle chuti feferonku
  • kokosové mléko (zde bio z DM Drogerie Markt)
  • lžíce třtinového (bio) cukru
  • trocha tamarindové pasty

Postup:

Na oleji postupně osmažíme měsíčky lilku i se slupkou. Odložíme. Zvlášť na těžké pánvi osmažíme rozmixovanou pastu z cibule, česneku a zázvoru. Jakmile zezlátne, přidáme koření a cukr. Chvíli mícháme, pak přidáme kokosové mléko a podle potřeby vodu. Dosolíme, podle chuti okyselíme tamarindovou pastou.

Tipy:

  • stejný postup lze použít u dalších druhů zeleniny a jiných surovin:
  • dýně
  • mrkev
  • vejce natvrdo
  • hrášek
  • maso (krůtí, kuřecí, hovězí)

Lilky z pohledu dietetiky čínské medicíny:

  • chladná povaha
  • sladká chuť
  • tropismus k plicím a ledvinám: snižuje otoky, pročišťuje krev tím, že rozpouští blokády krve – hlavně v oblasti dělohy
  • zdroj bioflavonoidů
  • pozor u těhotných! Může přispívat k potratu!

Informace o vlastnostech lilku dle TCM převzaty z: Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě (2015)