Polenta je původně italský pokrm a je to vlastně obyčejná kaše z kukuřičné mouky. Vaří se naslano i nasladko a v tradičních kuchařkách najdete informace o dlouhém a pracném vaření a míchání, což může leckoho odradit. Pokud si ale koupíte/namelete kukuřici najemno, stačí pár minut a jídlo je hotové!
Suroviny na slanou polentu:
- bio polenta mletá najemno (150 g) (melu na mlýnku Fidibus Classic, 360 W /250 W vám nestačí, neutáhne namletí tvrdé kukuřice, jen měkčí obilí/ – koupeno s obrovskou spokojeností a slušnou cenou na eBay)
- sůl nebo vývar (sušený, čerstvý)
- 800 ml tekutiny (400 ml vývaru nebo vody, 400 ml mléka)
- pár stroužků česneku nasekaných najemno
- čerstvé snítky rozmarýnu
- pár kousků másla
- podle chuti kvalitní nastrouhaný sýr (použila jsem pravý cheddar a vyzrávaný kravský bio)
- čerstvě nastrouhaný pepř
Postup:
Na plotnu postavíme hrnec s mlékem a vodou (vývarem) a necháme přijít k varu. Hned začneme přimíchávat polentovou krupici, kterou ale vsypáváme postupně. Směs začne ihned houstnout. Ideální je míchat ji aspoň dvě minuty, ať je krupice dostatečně provařená. Odstavíme a ochutíme solí (je-li třeba), máslem, sýrem, a především kombinací česnek–rozmarýn, kterou předtím jemně osmažíme v kvalitním tuku.
S čím podáváme:
- s rajskou omáčkou z passaty
- s omáčkou z hub
Působení kukuřičné kaše z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny:
- má vyrovnanou povahu
- sladkou chuť
- vyživuje srdce (tím pádem posiluje a upravuje psychiku)
- má tropismus k žaludku a močovému měchýři
- z pohledu moderní dietetiky jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminů skupiny B, manganu, železa, hořčíku, selenu a zinku
- neobsahuje lysin a vápník, proto je vhodné ji konzumovat například s luštěninami
Pár slov ke kukuřičným „vlasům“ a obalům:
- vnější obaly kukuřice i s „vlasy“ jsou výrazně diuretické
- posilují ledviny
- doporučují se při nadváze
- při vysokém krevním tlaku
- při ledvinových kamenech
- při žlučníkových kamenech