Při závěrečných zkouškách z oborů Diagnostik TCM a Dietetika naší TCM Academy nám jedna z úspěšných absolventek Hanka B. donesla na ochutnání báječný zdravý štrúdl bez cukru. Mouka v receptu je upravena tak, aby byla zdravější a obsahovala i druhy mouk s lepkem jiného typu, než má běžná čištěná pšeničná mouka. Cukr je vynechán úplně a jako náplň bylo použito více druhů ovoce.
Suroviny:
- 500 g mouky (polovina celozrnné pšeničné a polovina špaldové)
- 150 g másla
- 2, 5 dcl vlažné vody (možná o trochu méně)
- sůl
- na náplň:
- polovina objemu – hrušky
- polovina objemu – jablka a červené hroznové víno
- skořice
Postup:
Do prosáté mouky zamícháme sůl, po lžičkách vodu a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a dáme na hodinu nad teplý hrnec. Z poloviny těsta vyválíme co nejtenčí plát, rozložíme náplň, zamotáme, stejným způsobem zpracujeme druhou část těsta a obojí upečeme na 180 stupňů (cca 45 minut).
Štrúdl záměrně nebyl posypán cukrem.