Příprava na zimu, aspoň co se jídla týče… jsme doma po viróze a potřebovali jsme cosi hutnějšího na zasycení, takže ve Farmě domů jsem koupila mleté hovězí bio maso, z nějž napřed první den vznikla směs na těstoviny s rajčatovou bio passatou a ze zbylého masa pak surovina pro naplnění paprik. Rajská omáčka je zahušťovaná kuzu. S těstovinami by tak šlo o celkově bezlepkový pokrm.
Plněné papriky:
- kvalitní papriky
- mleté maso (zde hovězí)
- cibule
- sůl, trochu mletého pepře
- bio rýže
Paprikám odkrojíme okolí stopky a vyndáme z nich žebra se semínky. Maso s cibulkou necháme orestovat řádně na tuku, posolíme a opepříme. Přidáme uvařenou rýži, promícháme, dochutíme a směsí naplníme papriky. Dáme do trouby, než papriky změknou.
Rajská omáčka
- rajčatová passata
- škrob kuzu
- sůl
- třtinový cukr
- cibulka
- (trocha mleté skořice)
Na tuku zpěníme cibulku, přidáme passatu, necháme mírně odpařit tekutinu, osolíme, přidáme dle chuti cukr (jinak může být směs příliš kyselá). Zvlášť ve studené vodě rozmícháme kuzu a za stálého míchání přilijeme do omáčky.
Přílohy:
- lepková varianta: knedlík
- bezlepková varianta: například vařené rýžové těstoviny (kolínka)
Vegetariánská varianta:
- stačí mleté hovězí nahradit strouhaným uzeným nebo smaženým tempehem
- celý recept na vegetariánskou verzi získáte po vykliknutí nadpisu Vegetariánská varianta