Na Asijském víkendu, který pořádaly na konci dubna naše úžasné kolegyně v Shanti Yoga Studiu (což je jógové studio, jež provozujeme v rámci spolku Shanti Academy v Ostravě), připravila dvoudenní jídlo Romana Farna, masérka a učitelka dietetiky při TCM Academy. Níže najdete recept na zdravý korejský salát na jaro a léto. Salát je možné kromě varianty ze zelí připravit i z topinambur a mrkve.
Suroviny:
- hlávkové zelí nakrouhané na kostičky
- cibule nakrájená na poloviny a na tenké plátky (na celou hlávku zelí 2–3 cibule)
- v poměru k cibuli 1/4 česneku (prolisovaného)
- čerstvě namletý koriandr
- sůl
- citronová šťáva
Postup:
Na pánvi na tuku necháme zesklovatět cibulku a na malou chvíli hodíme česnek. Vypneme a scedíme tuk. Zelí posypeme solí a mačkáme rukama tak dlouho, než zelí změkne a změní konzistenci. Přidáme cibulovo-česnekovou směs, přidáme citronovou šťávu a koriandr.
Topinamburová varianta:
- snižují cholesterol
- snižují cukr v krvi
- fungují jako prevence diabetu
- jsou vhodné při hubnutí
- doplňují spoustu minerálů
- neobsahují cukry
- obsahují inulin, napomáhají udržení správné střevní mikroflóry
Zelí:
- pročišťuje játra
- pročišťuje střeva
- doplňuje vitamin C
- je zásadotvorný
Mrkev:
- podporuje činnost jater
- ve spojení s tukem se aktivuje betakaroten do vitaminu A