Baba ganoush je původně arabské jídlo (dip), které se díky snadnosti své přípravy a lahodnosti brzy rozšířilo do celého světa. Baba znamená otec a Ganoush je zřejmě vlastní jméno, takže pokrm se asi jmenuje podle šikovného neznámého táty Ganoushe :-). Protože lilek patří do stejné čeledi rostlin jako brambory, které mají tendenci oslabovat ledviny, je dobré k baba ganoush a pokrmům s ním přidat něco na posílení „středu“ (slezina, žaludek), a tedy něco obilného (kvalitní chléb, rýži apod.).
Suroviny:
- lilky (podle jejich objemu odhadnete, kolik výsledného pokrmu budete mít)
- sezamová pasta tahini
- jeden rozetřený stroužek česneku
- sůl
- pepř
- sezamový (bio) olej
- citronovou štávu
- podle vlastní chuti koření, třeba lžičku jemně namletého římského kmínu (cuminu)
Postup:
Ačkoli fotka vpravo výše vypadá zdálky jako flákota pořádného masa, jedná se jen o vidličkou propíchané a stonků a šťopek zbavené lilky, které se nasucho opečou v troubě, až jsou skoro spálené. Jakmile vychladnou, oloupeme je (fotka vpravo) a necháme projet chopperem na zeleninu (vlevo). Přidáme česnek, sůl, pepř a tolik tahini, aby tvořilo přibližně čtvrtinu objemu lilkové hmoty. Přilijeme na chuť kvalitní sezamový olej, ochutíme citronovou šťávou a případně dochutíme dalším kořením (cumin apod.).
Servírování:
- jako studenou omáčku k zeleninovým i masovým jídlům
- na topinky
- jako zdravou samostatnou svačinu (nejlépe ale s něčím obilným)