Lotosový kořen (Nelumbo nucifera) není v Česku jako potravina moc známý, ale v asijské kuchyni a tradiční čínské medicíně má své důležité místo. Čínsky se tato potravina řekne lian′ou a jejími přednostmi je, že léčí neklid i infekční nemoci. Je možné jej užívat syrový, vařený i smažený a také pít jeho šťávu. Číňané jeho využití obohatili ještě o další možnosti úpravy (o těch níže). Lotosový kořen seženou zájemci ze středních Čech v pražské SAPĚ, ostatní na internetu (mnohem dráž, takže se vyplatí poprosit někoho z Prahy, aby vám kořen koupil a poslal).
Působení podle TCM:
- pročišťuje horkost (viz povaha a chuť)
- ochlazuje krev
- rozptyluje blokády krve
- posiluje slezinu a slinivku
- podporuje žaludek
- rozpouští hleny i polypy
- vylučuje hlen z dutin a dýchacích orgánů
- obnovuje/doplňuje krev
- regeneruje tkáně
- zastavuje průjem
Povaha a chuť:
- chladná povaha (ochlazuje, proto se hodí při zánětech nebo třeba při refluxu – ne smažená varianta)
- sladká chuť (směřuje ke slezině)
Tropismus:
- meridián srdce
- meridián sleziny/slinivky
- meridián žaludku
Šťáva pro nemoci z nachlazení:
Očištěný kořen najemno nastrouháme a vymačkáme z něj veškerou šťávu. Aby nebyla studená, zahřejeme ji skoro k bodu varu, ale nevaříme a podáváme. Lze přidat pár kapek sojové omáčky, případně trochu umeocta.
Smažené lotosové chipsy:
Lotos oloupeme škrabkou na brambory a zbavíme nehezkých koncových částí. Omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. V míse smícháme trochu živočišného tuku (máslo nebo sádlo) a kvalitní rostlinný olej (třeba bio olivový). Přidáme sůl a čerstvě namletý pepř. Vložíme plátky lotosu a obalíme směsí. Na pečicí plech dáme papír na pečení a plátky na něj rozložíme. Necháme v troubě, dokud nezezlátnou. Je možné je stejným způsobem i smažit. Lze je jíst jako samostatné chipsy nebo jako součást přílohy k jídlům.
Další léčebné úpravy lotosu:
Uzlíky na kořeni lotosu (jednotlivé „bulvy“ jsou k sobě „připevněny“ takovým tenkým „stonkem“). Působení:
- proti vzbouřené Qi v protipohybu (Qi Ni) – ať už směrem do plic, do žaludku nebo do jater
- zuhelnatělé uzlíky zastavují krvácení nejrůznějšího původu
Zdroje:
- L. Bendová: Čínská dietetika v moderním světě (TCM Consulting and Publishing, PRaha 2015)
- M. Tovtová: Úvod do dietetiky TCM (skripta TCM Academy, Ostrava 2017)