Jedna z nejstarších knih světa, medicínský Huang Di Nei Jing, která se datuje do doby několika tisíc let před Kristem, je studnicí informací i pro dnešní terapeuty tradiční čínské medicíny. V rámci studia dietetiky při TCM Academy jsme se se skvělou lektorkou Martou Tovtovou mimo jiné zabývali aspekty pěti ročních období (páté = Do Jo dny + babí léto). A protože právě teď prožíváme podzimní období (dle čínského kalendáře je ovšem už zima), bude dobré si připomenout, co na podzim dělat, a co naopak nedělat, abychom se cítili dobře nejen v aktuálním ročním období, ale abychom si připravili dost energie pro období následující.
Tři podzimní měsíce se nazývají naplňování a dozrávání
„Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se. Qi nebes se stává ostřejší a Qi země se projasňuje. Člověk má chodit dříve spát, vstávat se slepicemi, aby si zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet směrem ven, aby si zachoval čistou plicní Qi. To odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování Qi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Kdo si nevytvoří dostatečné zásoby energie, může v zimě onemocnět průjmovým onemocněním.“
Co na podzim máme dělat?
- zklidnit své aktivity
- zpomalit rychlost
- ubrat tělesný pohyb
- najít si čas na (denní) studium
- v noci odpočívat, spát (nepracovat, nestudovat)
- chodit dříve spát
- zbytečně nemluvit
Co máme na podzim jíst a pít?
- teplé nápoje
- rýži, slzovku, ječmen, jáhly
- bílé potraviny (bílá je barva elementu kovu, jenž náleží k podzimu):
- celer
- květák
- ředkve
- pórek
- kedlubny
- cibuli, česnek
- křen
- lotosový kořen*
- déle připravované pokrmy (dušené, dlouze vařené) – husté polévky, masové vývary, luštěniny s mořskými řasami, dušené ovoce, pečenou zeleninu)
- zahřívací koření (pokud nemáte v organismu nějaký horký obraz nemoci dle TCM): kmín, kardamom, koriandr, kurkumu, kajenský pepř, pepř, hřebíček, řeřichu, česnek, gomasio (pražený sezam se solí)
- přidáváme tuky a maso
Co bychom na podzim neměli jíst:
- jogurty
- studené mléčné výrobky (lze ale např. namísto jednoho jídla teplé mléko s medem a muškátovým oříškem: ne pro ty, kdo mají alergii na laktózu)
- čerstvou zeleninu (i saláty aspoň krátce blanšírujeme)
- příliš mnoho kyselé chuti (citrony: stáhnou póry a škodlivina nachytaná v nevlídném počasí se nedostane z těla ven)
- čerstvé ovoce (upravit ovoce do podoby kompotů apod.)
Přijďte se naučit vařit jídla pro podporu zdraví na podzim a v zimě!
Tip:
Základ bílých omáček bez mouky
Suroviny:
- petržel
- cibule
- rýžová mouka (případně kuzu)
- suroviny na ochucení (např. křen + trochu citronu)
Postup:
Na těžké pánvi podusíme kořen petržele s nasekanou cibulkou. Rozmixujeme a podle potřeby přidáme rýžovou mouku. Ke konci pak přidáme to, co chceme v omáčce mít – například křen, česnek, houby apod., ochutíme trochou citronu (ne moc) a solí. Můžeme přidat trochu čerstvě mletého pepře pro prevenci stagnace v zažívání.
* Obrázek lotosového kořene převzat z této stránky: http://en.people.cn/NMediaFile/2015/0929/FOREIGN201509291452000039911789009.jpg