Dýňové kari je jedna z podob dýně, kterou tu a tam můžu s chutí sníst. Jinak je pro mě dýně spíš synonymem podřadné zeleniny :-), ale toto jídlo spolu s třídenním dýňovým koláčem pozřu dokonce ráda. Inspiraci jsem samozřejmě brala v Indii, kam pravidelně jezdím a kde je směs koření kari velmi oblíbená. A protože je dobré střídat masová a bezmasá jídla, tohle je veganské, a ještě navíc bezlepkové.
Suroviny:
- dýně (používám hokkaidó, ale myslím, že dobrá by byla jakákoli)
- základ na indické kari (čerstvé: cibule, česnek, zázvor, vše zalité olejem a rozmixované na hladkou kaši)
- (bio) kokosové mléko (beru z DM Drogerie Markt)
- zeleninový vývar
- směs kari koření
- sůl
- podle chuti čerstvou nebo sušenou feferonku
- může být tamarindová pasta
Postup:
Základ na indické kari vylijeme do pánve a necháme orestovat dozlatova. Přidáme na kousky nakrájenou dýni zbavenou semen a tvrdých částí stonku, přisypeme koření, sůl a feferonku, zalijeme vývarem a necháme cca deset minut povařit. Až se tekutina téměř odpaří, přilijeme kokosové mléko a cca jednu lžičku tamarindové pasty. Podáváme s rýží.