Omáčka z opeňky měnlivé je nesmírně lahodný způsob, jak připravit tyto mimořádné houby, které jsou zároveň i léčivé. Po tepelném zpracování jsou kloboučky hladké, omáčka je díky nim velmi jemná. Jako přílohu jsem zvolila domácí špaldové bramborové knedlíky (varianta bez náplně) a čerstvé volské oko z chovu šťastných slepic. Jedná se o komplexní zdravé jídlo.
Suroviny:
- miska hlaviček z opeňky měnlivé (nožky je možné zvlášť usušit, rozemlít a používat jako houbové koření do polévek, omáček a pomazánek)
- jedna střední cibule
- kvalitní mléko (my kupujeme kravské z Farmy domů)
- lžíci špaldové celozrnné mouky (opět z Farmy domů)
- sůl, trocha čerstvě mletého pepře
- případně vývar
- kvalitní tuk/olej
- trochu citronové šťávy
Postup:
Na tuku zpěníme máslo a přidáme hlavičky openěk. Začnou hned vylučovat vlhkost a trochu slizu, přesto je chvílemi promícháváme. Zalijeme vodou/vývarem a necháme přibližně dvacet minut dusit. Mezitím si v mléku rozšleháme mouku a pak ji za stálého míchání vlijeme do houbové směsi. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou.