Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Guláš z hlívy ústřičné můžete připravovat z koupené nebo nasbírané hlívy, protože je výborný z obou z nich. Z „přírodní“ však bude zřejmě tmavší, protože mám zkušenost, že v přírodě nalezená hlíva mívá podstatně tmavší hlavičku než hlíva kupovaná. Pokud najdete jarní variantu – hlívu plicní – budete mít guláš naopak světlejší, protože její barva připomíná tu kupovanou.

Suroviny:

  • hlíva (ústřičná nebo plicní) – množství podle chuti
  • několik plátků kvalitního chleba
  • jedna větší cibule
  • koření sladká paprika
  • čerstvě mletý černý pepř
  • podle chuti čerstvá/sušená feferonka (nebo její část – opět dle chuti)

Postup:

Cibulku s hlívou chvíli opékáme i s kořením.

Na tuku (nejlépe kvalitní sádlo, pro vegetariány např. ghí) zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a koření. Řádně mícháme, aby se paprika nepřipálila, protože guláš by pak byl hořký. Až hlíva lehce pustí šťávu, osolíme a přilijeme vodu/vývar. Necháme vařit a po cca 15 minutách přidáme na kostičky nakrájenou střídku chleba bez kůrky, která guláš zahustí, neboť chléb se rozpustí a poslouží jako zdravější náhražka mouky. Necháme provařit a podáváme s chlebem.

Tip:

Jestliže přidáte do dusící se hlívy brambory, nakrájené na kolečka, stane se z guláše ten bramborový :-).