Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Helenka je odbornice na zavařování a vůbec zpracování vlastních plodin ze své (obrovské) zahrady. Mám se od ní co učit a ráda se učím. Dokáže z jediné plodiny vymyslet nejen hromady druhů jídel, ale také mnoho způsobů, jak je zavařit (a jinak zpracovat) na pozdější (zimní) časy. Zde je její recept na domácí kečup.

Suroviny:

  • 3 kg rajčat překrájet napůl
  • 8 ks větších cibulí, nakrájet nahrubo, můžeme i s pěknou hnědou slupkou
  • 1 kg jablíček i se slupkou na čtvrtky (jestliže nemáte dost rajčat, nahraďte je cuketou, případně dejte 4 kg rajčat)
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 10 ks hřebíčku
  • 10 ks nové koření
  • 4 ks bobkového listu
  • 3 polévkové lžíce soli
  • 40 dkg cukru
  • 2 dl octa

Postup:

Vaříme do změknutí a dle námi požadované hustoty. Helenka vaří asi dvě hodiny a nechá 24 hod. odležet. Pak rozmixujeme, přes sítko propasírujeme, abychom odstranili slupky, a sterilujeme. V případě, že nemáme požadovanou hustotu, ještě chvilku povaříme, horké přelijeme do sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a hotovo – s radostí koukáme na své dílo!

A co se zbytky slupek?

Helenka radí je zalít vodou, povařit, scedit, do vývaru přidat buď uvařený kečup, nebo loupaná rajčata a dochutit na polévku. Případně stejnou vodou zalije plněné papriky a upeče.

Tip pro mlsné dětičky a puberťáčky

Nekonzumují vám ratolesti váš kečup? Poradíme vám: přelijte svůj domácí kečup do hezké obchodové kečupové láhve a vydávejte za koupený ;-). Je to trochu nízký trik, ale funguje! 😉